The site for this dwelling is situated high up on the slopes of the Tygerberg flanked by suburbia but neighbouring the Tygerberg Nature Reserve with magnificent views of the Hottentots Holland mountains over a vast suburban landscape. Due to its location the site is exposed to high winds that posed a challenge to maintain a physical relationship with the exterior during the windy season. A series of courtyards have been developed to facilitate privacy and sheltered outdoor spaces from the main bedrooms and to serve as shelter from the harshest of winds.

The visitor is constantly reminded of his proximity to nature where uninterrupted views of the surrounding ‘wilderness’ are afforded through the dwelling from the protected main courtyard. To the south the natural Renosterveld landscape has been reinstated to create a seamless integration with the Tygerberg Nature reserve where the indigenous fauna and flora has become an active part of the inhabitant’s daily experience. The visibility of the building from the high ground of the neighbouring nature reserve informed the design of roofscape. The roofs of the bedroom wings, situated closest to the nature reserve, were therefore planted to be read as a formalized landscape.

The main living areas, situated under a floating monopitch roof, adopt the angle of the slope of the site to ensure minimal visual impact from both the road as well as the nature reserve. This grants unobstructed external views through the dwelling to the elevated horizon. The secondary living room and bedrooms together with a water trough enclose the main courtyard space to the nature reserve on the south, whilst an 18m lap pool creates a privacy platform as well as the northern edge of the building.




loading...