The dwelling is situated on a steep, narrow suburban site in Kanonberg Estate on the slopes of Tygerberg Hill with magnificent distant views of the Hottentots Holland Mountains over a vast suburban landscape. The brief called for a family home that would reflect and support the character and specific needs of its inhabitants,  immediately as well as over an extended period of time by adapting to the ever changing requirements of a young family.  

In addition to stringent design guidelines of the estate, the site is overlooked by a number of monolithic structures, which posed a significant design challenge to create privacy whilst optimizing distant views and incorporating selected views of the Tygerberg Nature Reserve. The site is plagued by prevailing south easterly winds during summer and due to its geographic position faces an early sunset in winter.

The conceptual approach consists of a horizontal layering system with a linear vertical circulation axis to the south side, creating a buffer to the neighboring dwelling yet allowing selected views to the reserve and a protected wind free courtyard to the north. A series of planted roofs and platforms have been developed to maintain a green landscape on the site, manage the impact of the fifth elevation, reduce the hard landscaping and allow distant views over plains of wild grass. The visual link to the nature reserve and distant view has been carefully retained whilst large steel and timber sliding shutters and internal sliding screens provide privacy, flexibility and sun control when required in conjunction with screen planting and canopy trees (which will provide full effect once properly established). A series of courtyards have been developed to create intimate, sheltered exterior spaces to all internal areas supporting all re-configurations at any time of year.
Daily family life revolves around a central kitchen in direct proximity to the dining and both living areas on the edge of the north facing wind free courtyard and swimming pool. Large sliding doors open on all sides in keeping with the architect’s philosophy of the house as a ‘stoep’ creating a seamless transgression from inside to out.




loading...